Pečené kuře s nádivkou (nebo bez)

 

...to bude dlouhý...:o)))

 

Tak co potřebujeme nakoupit:

no, asi to kuře...nejlíp celý, ale podle financí a chutí stačí třeba jen součástky - stehýnka nebo křidýlka...nebo pro mlsouny prsíčka :o))

(kuře můžem koupit buď zmrznutý nebo jen chlazený...podle toho, jestli ho budem dělat hned nebo ho doma odložíme ještě do mrazáku)

teď potřebujeme cibuli a česnek

koření...no, Kachně používá na kuře..Pečené kuře od Kotanyi a 12-bylinnou sůl od Sonnentoru

kuřecí šunčičku a sýr

 

na nádivku je potřeba:

rohlíky

salám

strouhanka

vajíčko

zelená petržel

sůl, koření

cibule

mlíko

 

Z technického vybavení se hodí:

funkční trouba...(opět připomínám...ne blbej člověk, ale to v čem se opravdu dá péct :o)))

plech na pečení nebo zapékací miska...nebo tak něco

nůž, vidlička

hlubokej talíř nebo miska

...ehm, to by asi tak mohlo stačit...

 

Fajn, a co teď s tím?

...budeme šmodrchat....:o)))

Napřed nádivku...takže nakrájíme rohlíky, nasypeme je do misky a polejeme trochou mlíka, aby se rozmáčely. Pak si nakrájíme salám, oloupanou cibulu a zelenou petržel a nasypeme to k rohlíkům v mlíku a pěkně to vidličkou začneme zpracovávat v nádivku. Přidáme vajíčko (bez skořápky ovšem :o))) a přisypeme strouhanku, aby to trochu drželo pohromadě...můžete to buď jen osolit nebo přisypat koření podle chuti. Tak jo... tak hlavně to pořadně promíchejte a uplácejte...:o)))

 

Teď co s tím kuřetem nebo jeho součástkama...hmmm..toť otázka...:o))

Pěkne ho vezmeme a celý umyjeme, obereme z něho zbytky peří, který nám tam hodné drůběžářské závody většinou nechají a pak podle situace...celé kuře rozřízneme na hrudníku...součástky jenom umyjeme. Kuře pěkně usadíme na plechu nebo v zapékací misce, okořeníme ho ze všech stran a tak trochu ho vycpeme nakrájenou a oloupanou cibulí a česnekem.

 

Pozn. tu kuřecí šunčičku se sýrem Kachně používá v případě, že kuře je fakt neočistitelný a je samý peří (a Kachně je líný to dělat...to jen tak naokraj)...pak je kuře pěkně staženo z kůže a místo ní je zabaleno (ovšem už okořeněné) do sýra a kuřecí šunčičky..má to pak stejnej efekt, jako původní kuřecí kůže. Zabalený kuře pak posypte kořením ještě jednou.

 

Tak pokračování...do celého napůl rozříznutého a okořeněného kuřete nacpeme nádivku, polejeme troškou oleje a strčíme do trouby, kterou nesmíme zapomenout zapnout (sem vám takhle jednou pekla kuře dvě hodiny a furt nebylo...:o)))

Pokud děláme jen kuřecí součástky, tak nádivku pěkně uplácáme do bochánku někam na plech k součástkám a taky to dáme péct...

 

Jíme kdy chceme a s čím chceme..tím chci říct, že je to dobrý jak čerstvý, tak za studena a dá se to jíst jen tak nebo s chlebem nebo bramborama...někdo by k tomu možná přežil i rýžu, ale to teda není můj případ...jo, klidně i s knedlíky se zelím...

 

No, a to je celý...kuře se samozřejmě dá péct i bez nádivky, ale to snad chápete...Kachněti kuře takhle chutná...hm, možná i kachně by takhle nebylo špatný...fuj, to sou ale sebevražedný nápady...radši už toho psaní dneska nechám...:o)))