...pečená mňamka
Co potřebujeme:
mleté maso (vepřové nejlépe, prodává se zabalené ve fólii
nebo si ho necháme
navážit - půlkila
stojí asi 50 Kč a to úplně stačí pro 4 lidi nebo dva hladovce)
cibule (jedna velká)
vajíčko (taky jedno)
česnek (tak 4 stroužky)
majoránka
strouhanka
rohlíky (tak dva až tři)
mléko (krabicu, ale potřebovat ho budem jen trochu)
olej
sůl
No a z
technického vybavení:
plech nebo zapékací
misku
funkční troubu na
pečení
nůž
vidličku a lžíci
misku
vařečku
A jak to
teďka uděláme...
V podstatě budeme asi
postupovat takhle:
Nakrájíme rohlíky na kolečka
a naskládáme je do misky, pak je přelejeme trochou
mléka, tak aby se rohlíky
rozmáčely. Na tohle vyklopíme do misky mleté maso,
rozklepneme do toho vajíčko,
nasypeme nakrájenou cibuli a česnek, osolíme a
přidáme hódně
majoránky. Tak a teď to nejhorší (teda, jak pro koho...rozhodně asi
pro ty, co se neradi
patlají v syrovým mase a tak podobně...:o))). Teď to musíme
pěkně promíchat
a uplácat...jde to i vařečkou, ale trvá to dýl..když to pěkně
prohňácáte rukama,
tak je to raz dva...během míchání tam přisypeme trochu
strouhanky, aby se to pěkně
spojilo a moc to nelepilo.
No a nakonec z toho
vytvoříme pěknou šišku a tu přemístíme na plech nebo do
zapékací misky...hezky ji
uplácáme, aby nebyla moc do výšky a dobře propekla a
trochu polijeme olejem a
strčíme do trouby a pečeme a pečeme...většinou pečeme
asi
3/4 hodiny i déle, podle
situace...kdo nepozná podle barvy jestli už je upečeno,
tak může ujídat
vzorky během pečení a podle chuti už to snad poznáte :o))).
Bacha, aby vám na konci
pečení zůstalo něco mimo prazdnýho plechu.
P.S.: Z toho samýho se
dají vyrábět a smažit i karboše neboli karbenátky nebo taky
karbanátky, jak kdo chce.
To pak potřebujeme pánvičku a víc oleje... a k tomu třeba
tatarku a
brambůrky...mňam :o))).
Sekaná se dá jíst i
samotná nebo taky s brambůrkama a tatarkou nebo jen s chlebem
a okurkou a horčicí…jak
kdo chce..je dobrá i za studena…