Sekaná

...pečená mňamka

 

Co potřebujeme:

mleté maso (vepřové nejlépe, prodává se zabalené ve fólii nebo si ho necháme

navážit - půlkila stojí asi 50 Kč a to úplně stačí pro 4 lidi nebo dva hladovce)

cibule (jedna velká)

vajíčko (taky jedno)

česnek (tak 4 stroužky)

majoránka

strouhanka

rohlíky (tak dva až tři)

mléko (krabicu, ale potřebovat ho budem jen trochu)

olej

sůl

 

No a z technického vybavení:

plech nebo zapékací misku

funkční troubu na pečení

nůž

vidličku a lžíci

misku

vařečku

 

A jak to teďka uděláme...

V podstatě budeme asi postupovat takhle:

Nakrájíme rohlíky na kolečka a naskládáme je do misky, pak je přelejeme trochou

mléka, tak aby se rohlíky rozmáčely. Na tohle vyklopíme do misky mleté maso,

rozklepneme do toho vajíčko, nasypeme nakrájenou cibuli a česnek, osolíme a

přidáme hódně majoránky. Tak a teď to nejhorší (teda, jak pro koho...rozhodně asi

pro ty, co se neradi patlají v syrovým mase a tak podobně...:o))). Teď to musíme

pěkně promíchat a uplácat...jde to i vařečkou, ale trvá to dýl..když to pěkně

prohňácáte rukama, tak je to raz dva...během míchání tam přisypeme trochu

strouhanky, aby se to pěkně spojilo a moc to nelepilo.

No a nakonec z toho vytvoříme pěknou šišku a tu přemístíme na plech nebo do

zapékací misky...hezky ji uplácáme, aby nebyla moc do výšky a dobře propekla a

trochu polijeme olejem a strčíme do trouby a pečeme a pečeme...většinou pečeme asi

3/4 hodiny i déle, podle situace...kdo nepozná podle barvy jestli už je upečeno,

tak může ujídat vzorky během pečení a podle chuti už to snad poznáte :o))).

Bacha, aby vám na konci pečení zůstalo něco mimo prazdnýho plechu.

 

P.S.: Z toho samýho se dají vyrábět a smažit i karboše neboli karbenátky nebo taky

karbanátky, jak kdo chce. To pak potřebujeme pánvičku a víc oleje... a k tomu třeba

tatarku a brambůrky...mňam :o))).

Sekaná se dá jíst i samotná nebo taky s brambůrkama a tatarkou nebo jen s chlebem

a okurkou a horčicí…jak kdo chce..je dobrá i za studena…