Tak co je
potřeba předem nachystat:
Koupit listové těsto (nejlépe v obchodě
s potravinami, stoji asi 20 Kč)
Pak hromadu jablek
Rozinky (nebo hrozinky podle toho kdo tomu jak říká)
Mletou skořici
Vanilkovej cukr
nebo to obojí dohromady koupit jako Skořicový cukr...
Trochu mouky
Trochu cukru moučky
Z technických prostředků je potřeba:
Funkční trouba na pečení (pozn. v hloupých lidech se upéct
nic nedá)
Plech na pečení
Váleček na vyválení těsta (nebo cokoliv použitelného...třeba flašku od
Ferneta)
Nějakou plochu, kde můžeme válečkem rozválet
těsto bez nebezpečí jeho ušpinění a naopak, aby nevadilo, že onu
plochu posypeme moukou.
Pak je potřeba struhadlo a nůž (když nebude struhadlo, tak musí být
aspoň nůž, ale lepší je oboje)
A eště hrnek a pokud možno „něco“ čím
můžeme rozetřít vajíčko po štrůdlu
... no, to by asi stačilo
A teď jak to udělat:
Vezmeme jabka a pěkně je okrájíme a vykrájíme a pak podle
možnosti buď pěkně nastrouháme na struhadle nebo nakrájíme na malé
kostičky nožem.
Pak si nachystáme plech na pečení. Rozmícháme vajíčko
s troškou studené vody v hrnku.
Tak teď posypeme moukou onu plochu určenou k vyválení
těsta a půlku těsta na ní rozválíme pěkně do
obdélníku.
Rozválené těsto pěkně posypeme rozdrobenými piškoty, pak na
něj rozprostřeme vrstvu strouhaných jablek, posypeme rozinkama,
skořicí a vanilkovým cukrem (někdy i mletými ořechy) a pak to
celý pěkně smotáme a konce hezky zašmodrcháme, aby nám něco
nevypadlo ven :o)))
Takhle vyrobenou nohavici přesuneme na plech, který nemusí být ani
vymaštěný ani vysypaný moukou.
Než se pustíme do druhé nohavice (z druhé půlky těsta), tak
zapneme troubu (el. tak na 200 stupňů, plynovou skoro naplno a
ostatní trouby dle uvážení).
Vyrobíme druhou nohavici, přesuneme ji taky na plech a obě
teď potřeme vajíčkem rozmíchaným s trochu studené vody a
pak strčíme plech do trouby a pečeme asi půlhodiny nebo podle
potřeby, až má štrůdl štrůdlovou barvu.
Hotový štrůdl pocukrujeme a jíme.
...uf, tak to je snad celý :o)))